Cserépkályha építés

Cserépkályha előnyei:

Először is fontos megemlíteni, hogy cserépkályhával jóval olcsóbban fűthetünk mint bármi mással, miközben nem függünk a szolgáltatói szeszélytől, ha nincs áram vagy gáz akkor is melegen lehet tartani házunkat. A fa megújuló energiaforrás ezért környezetbarát. Egy jó cserépkályha építés után a káros anyag kibocsátás lecsökken. A cserépkályha nemcsak sugárzó hőt és áramló meleget állít elő, hanem a tűz látványa, jellegzetes illata melegséget visz otthonába, családi életébe

Az olcsóbb működtetés mellett érdemes megemlíteni, hogy a cserépkályha egy elég jelentős tömegű berendezés. Emiatt a felmelegedése után hosszú ideig tartja a meleget, azaz jóval tovább fűt, mint ameddig ég benne a fa. Minél nagyobb a kályha tömege, annál tovább fogja tartani a meleget.

Cserépkályha mint belsőépítészeti formaelem:

A cserépkályha túl azon, hogy a valaha használt egyik leghatékonyabb fűtőberendezés egy valódi művészeti alkotás, mely egyedi és megismételhetetlen. A kályhaépítésnél felhasznált kályhacsempék pedig pótolhatatlan szépséget és eleganciát kölcsönöznek a kályhának, ami sokszor a ház vagy a helység dísze. A házak, az épületek fűtésére valamely fűtési technikát mindenképpen szükséges betervezni, ill. megépíteni. A belső terek berendezésénél – ha elegáns külföldi vagy hazai lakáskultúrával foglalkozó lapokat forgatunk – megállapíthatjuk, hogy a fűtést biztosító cserépkályha vagy kandalló a fűtött tér fókuszában van. Ugyanez viszont nem mondható el a központi fűtés hőleadójául szolgáló radiátorokról, és nem utolsósorban a padlófűtésről sem, hisz az utóbbit nem is látjuk. Visszatérve az épített fűtési eszközökre, a cserépkályhákra és a kandallókra, ezek rendkívül jelentős hangulatteremtő erővel bírnak úgy az alaprajzi elhelyezésben,mint megjelenésükben.

Cserépkályha mint egyedi karakter:

Óriási változások mennek végbe a csempeelemek gyártási méretében, mértani formájában és a belőlük létrehozott belsőépítészeti térelemekben egyaránt. A burkolat, ill. a köpenyfal négyzetes (szokványos) elemeit nagymértékben felváltják a speciális, arra az egy karakterre szabott változatos méretű kályha, ill. kandalló komponensek. Ezt lehetővé teszi a leegyszerűsödő gyári termelés, valamint az azt felváltó úgynevezett formatervezett egyedek megjelenése és megjelenítése különböző formákban.

A karakter kialakításában az igényességen- és az anyagi ráfordításon- túl legtöbbször az egyediség a meghatározó. Egy előre gyártott légfűtő cserépkályha árának sokszorosa lehet egy hasonló hőleadású, de egyedi külsővel épített alkalmatosságok bekerülési költsége, ami egyben meg is határozza ezek alkalmazását.

Cserépkályha elhelyezése

Cserépkályháknál azon kívül, hogy jól illeszkedjenek a belső tér architektonikusképébe, fontos tényező, hogy kívülről vagy a fűtött tér felől üzemeltethetők legyenek. A kályhatestnek – külső fűtés esetén – részben vagy teljesen falhoz simulónak kell lennie az üzemi kapcsolat miatt, míg belső fűtésnél a faltól kijjebb nyerhet elhelyezést, természetesen mindig a kapcsolódó kémény közelében. A forma meghatározásnál az elhelyezés és a hőleadó felület mérete fontos tényező a kályha hatásfokának javításában. Gazdaságossági kérdéseket alapul véve legelterjedtebbek a talpelemre épített egyszerű,de az átlagosnál nagyobb hatásfokkal bíró cserépkályhák.

Cserépkályha és az otthon melege:

A cserépkályhával és máshagyományos berendezésekkel való fűtés és tüzelés barátságos, meghitt és természet közeli élményt nyújt a családnak. Aki egyszer megtapasztalja ezt az érzést annak már nem kell magyarázni, hogy miért különleges fűtési forma a cserépkályha.

Cserépkályha hatékonysága gazdaságossága:

Egy kifűtött cserépkályha kisugárzása csak lassan és fokozatosan csökken, viszonylag egyenletesen tartja a meleget. Ezért ideális a falak és födém átmelegítésére, mert folyamatos hőforrást biztosít. Mindezt a kályha rendkívüli hőtároló képessége biztosítja (egy kifűtött kályha legalább 10-12-órán keresztül tudja tárolni a hőt). Egy átlagos cserépkályhát 2-3-órás fűtéssel lehet kifűteni. Egy jól működő cserépkályha esetén követelmény, hogy a benne elégetett tüzelőanyag legalább 75-80 %-át hasznosítsa. Ezek tudatában bátran mondhatom, hogy a cserépkályha a mai kor talán leggazdaságosabb fűtőberendezése.

Cserépkályhás fűtés figyelmet igényel:

Sok kályha vesztét okozza a túlfűtés: a csempe nem bírja, ha állandóan nagy lángon ég a fa a tűztérben. A kályha tönkrementelének egy másik oka, amikor lezárják a még égő kályhát. Ilyenkor megszűnik a levegő utánpótlás, nincs huzathatás, és a kályhában lévő tüzelőanyag izzik. Huzat híján a meleg levegő nem tud mozogni, nem tudja a tűzteret elhagyni, ilyenkor következik be, hogy felrobban a kályha.

Ez annyit jelent, hogy amennyiben a kályha vízszintes járattal volt kiépítve, akkor oldalából valószínűleg kifordul pár csempe. Ha ez bekövetkezik, az egész cserépkályhát újra kell rakni. Amennyiben a kályha függőleges járattal volt elkészítve, és a tetején nem volt dupla takarással megerősítve, akkor a füstgáz (ami huzat híján nem tud a kéményen keresztül távozni), egyszerűen megemeli a cserépkályha tetejét.

Cserépkályha építési munkám képekben:

Cserépkályhás főoldal