Kandalló építés

Kandallói előnyei

A jó minőségű tűztérbetétekkel készült kandallóké 70-85% ami még fokozható füstcsőre telepíthető vízmelegítő adapterrel. A vízfűtéses tűzterekkel rendelkező kandallóké ettől még magasabb.

A kandalló szóról általában mindenknek a kellemes meleg,az otthon hangulata, égő fa pattogása vagy a nyitott tűz látványa jut eszébe. Ki gondol ilyenkor a mögötte lévő építési tecnikára? Napjainkban nemcsak az ökológiai és gazdaságossági szempontok játszanak egyre fontosabb szerepet, hanem az is, hogy a kályha milyen módon átja át a hőt a helyiségnek.

A kandalló a légfűtésnek köszönhetően sokkal hamarabb befűti a teret és a konvekciós légfűtéssel lehetőség van több helyiség fűtésére. A kandallónál nagyméretű kerámia üvegből készített ajtón keresztül élvezhetjük a lángok játékát.

Akik látványos, jó hatásfokú, gyors hőleadóképességű fűtőberendezést szeretnének, azoknak kandalló építését javasoljuk.

Kandalló nyitott tűztérrel:

Akkor beszélünk nyitott tűzterű kandallóról, ha a tűz szabadon lobog a lakótérben, és közvetlen áramlás jöhet létre a külső környezet és a belső légtér között.

Ez az a kandalló típus, ami a szabadon lobogó tűz minden romantikáját nyújtja használójának: érezheti az égő fa illatát, hallhatja ropogását. A tűztér anyaga samottégla, vagy égetett kerámiatégla, ami felett egy pillangószeleppel ellátott, füstgyűjtő kúp helyezkedik el. Kéményigénye nagy, mert biztosítani kell, hogy az égéstermék minden időjárási helyzetben kifelé áramoljon. Külső levegő bevezetés kialakítása is szükséges, mert az égéstermékekkel együtt a helységben lévő levegő is folyamatosan áramlik a szabadba. Nagy kéményigénye miatt, fűtési hatásfoka 5-15% körül mozog, hiszen a termelt hő nagy része elillan a szabadba, ezért ezek a kandallók fűtésre nem alkalmasak.

Kandalló zárt tűztérrel:

Zárt tűzterű kandallók alatt olyan kandallókat értünk, ahol a tűz egy, a lakótértől elválasztott ún. tűztérben ég, és csak az égési levegő képes a lakótérből a tűztéren keresztül (itt már, mint égéstermék) a külső környezet felé áramolni. Ez a zárt, tűzálló “doboz” az esetek nagy részében öntöttvasból, míg kisebb hányadában acéllemezből készül. A “tűzálló dobozt” kerámiaüveggel ellátott ajtó és ablakok határolják, míg hátfala, oldalfala és füstgyűjtő kúpja fémből készült, nagy felületekkel, legtöbbször bordákkal ellátott a jó hőleadás érdekében. A zárt tűztérrel szerelt kandallók fűtési hatásfoka jóval magasabb nyitott társainál: a legegyszerűbbeké is min. 60%. A rendkívül nagy hő feszültségeknek is ellenálló, kerámiaüveg ajtókon keresztül majdnem ugyanúgy élvezhetjük a tűz látványát, mint a nyitott kandallóknál, de itt az ajtónak köszönhetően akár magára is hagyhatjuk a tüzet, annak a veszélye nélkül, hogy az esetlegesen kipattanó szikrák balesetet okoznának.

Kandalló építési munkám képekben:

Cserépkályhás főoldal