Kemence építés

Kemence építés

Az elmúlt években érezhetően nőtt az érdeklődés a hagyományos paraszti élet emlékei iránt. Ezzel egy időben pihenési, szórakozási szokásainkban is változások álltak be. Ismét népszerűvé vált a falusi turizmus, sokan vásároltak parasztházat vagy tanyát, amelyet nyaralónak rendeztek be. Ezekben, de új lakóházakban is egyre többen szeretnének hagyományos fűtőberendezéseket építeni, melyek közül mind a mai napig legismertebb a  kemence. A kemence alkalmas sütésre, főzésre a sütőtér előtti rész grillezésre, a kéménye hús füstölésére és szikkasztására. A kenyér és egyéb pékfélék elkészítésén kívül alkalmas hús sütésére is, sőt a kemencében készült húsfélék íze összehasonlíthatatlan a hagyományos sütőben készült húséval, vagy akár zöldségével. Az otthoni ételkészítés a kemencénkben egy olyan szertartás, amellyel kellemes pillanatokat szerezhetünk baráti társaságunknak, családtagjainknak, feldobhatjuk vele az összejöveteleket, rendezvényeket. Ezért ajánljuk éttermeknek, panzióknak, fogadóknak, vagy vidéki szállók tulajdonosainak, ahol a vendégek kikapcsolódhatnak az esti sütögetés, majd a meleg kemence mellett. A kemencét lehet kerti tűzhellyel kombinálva építeni.

Téglakályha építése:

Két okból is korunk legnépszerűbb fűtőeszköze a téglakályha, noha régi múltra tekint vissza. Az egyik a divat ami a vakolatlan téglafelületeket újra visszacsalogatta otthonukba. A másik pedig a vételár. Ez akár 50%-al is alacsonyabb egy átlagos cserépkályháétól. A téglakályha működését tekintve minimális különbséggel ugyan azt tudja nyújtani, mint egy cserépkályha. Amiben különbözik az a hő leadás üteme. Ezeket a kályhákat inkább állandó fűtésre ajánlom, nem érdemes két befűtés között napokat kihagyni mivel tömegénél fogva nehezebben melegszik fel, mint egy cserépkályha. Viszont nehezebben is hűl ki. Ezt a hatást tovább fokozhatjuk a tömegkályha kivitelű téglakályha építéssel. Amely által egy viszonylag egyenletes 24 órás hő leadás érhető el. Igaz ez árban is magasabb költségeket von maga után. De hosszabb távon megéri a befektetést.

Nálunk használatos elnevezése még a finn tömegkályha, amely az átlagosnál nagyobb tömegére utal. A köpeny falának vastagsága komoly szerepet játszik a hő tárolásban. Meghatározó vonása a két kamrás tűztér, melyek közül az alsó rostéllyal, valamint szekunder levegő bevezetésének lehetőségével készül. Az alsó kamrát viszonylag szűk torok köti össze a felsővel, ahol a másodlagos égés levegővel keveredett gázok magas hőmérsékleten kiégnek. A felső kamra sok esetben kemencének van kialakítva. A rostély alkalmazása ellenére szigorúan fa tüzelésű berendezés. Hőtárolója a felső kamrából kétoldalt szimmetrikusan leágazó, nyújtott téglalap alakú párhuzamos füstjárat, ami a tűztér alatt, mögött egyesülve alul csatlakozik a kéményhez. A kétkamrás tűztérben a füst gázok felfelé, a hőtárolóban, vagyis a járatokban pedig lefelé áramlanak, ezért nevezik ellen áramú kályhának. Észak Amerikába és Kanadában kedvelt kályha típus.

Kemence, téglakályha, kerti tűzhely építési munkám képekben:

Cserépkályhás főoldal